RECUPERO URBANO EX FIERA DI RIMINI

RECUPERO URBANO EX FIERA DI RIMINI

VERTICAL GARDEN AND PARKING SQUARE OF CONAD SUPERSTORE

The structure of the new settlement is based on the design of the empty space. The quality of open spaces therefore defines the achievement of the new urban system, both green as private gardens, or paved as the large parking areas serving and connecting the Palacongressi, the Acquarena area and the Commercial area. The area is configured as a completion of the city, embraced by the green belt system that connects the old town to the sea. The project seeks to elaborate the relationship between these elements in an open way, assuming the city as a landscape, as a place for relations between fullness and emptiness, between nature and artifice, between public space and private space, to which new balances and meanings can be attributed. The goal of the parking area is to complete a piece of an urban qualification able to accommodate both the parking of vehicles and heavy vehicles, and a public square for collective use.

La struttura del nuovo insediamento é fondata sulla progettazione del vuoto. Questo assume valore sia come ecosistema urbano, archetipo base per la vita del quartiere, sia come spazio pubblico, la cui conformazione è tale da innescare continuità con il contesto esistente. L’area è predisposta per essere un completamento della città, cinta dal sistema del verde che connette il centro storico al mare. Il progetto, integrato con le direttive urbanistiche, prevede l’inserimento di nuove funzioni, residenziali e commerciali, creando spazi urbani in cui il progetto del verde si articola in diverse funzioni e linguaggi. Tra questi spiccano il nuovo centro commerciale, inserito in un sistema di verde verticale, e lo spazio polivalente destinato non solo ad accogliere la sosta per gli autoveicoli e mezzi pesanti, ma anche ad abbracciare azioni di socializzazione, di scambio, di contemplazione tipiche di una piazza ad uso pubblico e collettivo.

SITE

Rimini (IT)

YEAR

2015-218

SERVICES

Preliminary – definitive – detail design - construction supervisor

SURFACE

1000 mq green wall - 4000 mq parking

WITH

Studio TI - Alessandro Bucci Architetti

Category:

Urban Space