EXCHANGE PARKING

EXCHANGE PARKING

ECOPARKING BETWEEN THE COUNTRYSIDE AND THE PINE FOREST

Marina di Ravenna’s car park interchange has been construed as a large permeable plaza that alternates large open spaces with grassy wooded spots that reflect the natural environment of the neighboring pine woods. The idea is to create a space whose main function is to accommodate cars during the coastal area’s peak visitor concentration, usually during summer weekends, and render an image of a wide open green space that simulates the rural landscape and bordering pine woods. The project’s infrastructure aspires to enhance the landscape, striving to limit the paved asphalt surfaces and opting for meadows technically designed to support foot and car traffic. The car park’s orientation mimics the surrounding agricultural profile by aligning shady trees along the original axis of the agricultural drainage ditches. The parking area’s image is characterized by the adjacent forests which interrupt the tree rows along the parking spaces and contribute to endow the landscape with a sizeable arboreal heritage.

Il parcheggio intercambio di Marina di Ravenna viene pensato come una grande area permeabile che si alterna a grandi spazi liberi a prato e macchie alberate che riprendono il carattere di naturalità delle vicine pinete. L’idea è quella di realizzare una area la cui funzione principale sia di ospitare le auto durante le punte fruitive del litorale, normalmente concentrate durante i fine settimana estivi, con una immagine di un grande spazio verde che riprendere il carattere del paesaggio agrario, e delle vicine pinete. L’intervento infrastrutturale vuole essere una occasione di valorizzazione del paesaggio, limitando il più possibile le superfici pavimentate (asfalti) lasciando spazio ai prati, realizzati con tecniche studiate per sostenere il calpestio dei mezzi meccanici. L’orientamento dell’area a parcheggio riprende l’andamento della tessitura agricola, allineando le alberature ombreggianti dei parcheggi lungo gli assi originari delle scoline agricole. I boschi caratterizzano l’immagine del parcheggio, interrompendo gli allineamenti delle alberature lungo i posti auto, e contribuendo a dotare il paesaggio di un consistente patrimonio alberato.

SITE

Ravenna (IT)

YEAR

2004 - 2006

CLIENT

Municipality of Ravenna

SERVICES

Design - Construction supervisor

SURFACE

30.000 mq

WITH

CINO ZUCCHI architetti - Picco Architetti

Category:

Urban Park - Gardens