BOVISA SQUARE

BOVISA SQUARE

PROJECT FOR THE SQUARE IN FRONT OF THE UNIVERSITY OF BOVISA, MILAN 

The project’s concept is based on the desire to enter an urban space, the public square, and discover the “green park” along the way. The idea was to articulate the square’s design in order to preserve the feeling of discovery that is crucial for enhancing the entire project. Thus, the approach was to create two entirely green spaces that were also containers of functions that once positioned in the square, would articulate the general profile. These two green areas, “bubbles”, appear as two peculiar elements of spatial articulation and contain the play area as well as the square’s more sheltered parking areas. This system of denser green areas is also accompanied by an increasing progression that accompanies the urban user from the paved to the green square.

Il progetto si basa sulla volontà di entrate in uno spazio urbano, la piazza e scoprire nel percorso il “parco verde”. Il progetto nasce con l’idea di articolare il disegno della piazza per mantenere la sensazione di scoperta necessario per la valorizzazione dell’intero progetto.
Da qui, la volontà di creare due spazi completamente verdi che fossero anche contenitori di funzioni e che, innestandosi nello spazio più minerale della Piazza, ne andassero ad articolare il profilo generale. Queste due aree denominate “bolle verdi” si mostrano come due elementi peculliari dell’articolazione spaziale e accolgono al loro interno sia le aree di gioco, sia le aree di sosta più riparate della piazza. Questo sistema di spazi verdi più densi è inoltre accompagnato da una progressione crescente che accompagna il fruitore dallo spazio urbano e minerale fino alla piazza più verde.

SITE

Milano (IT)

YEAR

2013-2015

CLIENT

Albatross s.r.l.

SERVICES

Preliminary and definitve design

SURFACE

10.200 mq

WITH

SCAPE s.p.a. - arCHIara

Category:

Landscape - Masterplanning, Urban Space